de Bonte Bengel

Het Kerkplein

de Grote Kerk
de Grote Kerk
We bevinden ons op het Kerkplein, één van de oudste bewoonde plekjes van historisch Alkmaar. Reeds in het jaar 600 stond er op deze plek een kerk. In 902 werd er hier een kerk gesticht ter ere van St. Laurens. In de 11de/12de eeuw bouwde men hier een zaalkerk, welke later werd uitgebreid en voorzien van een toren. In 1468 stortte de toren in en vernielde daarbij tevens een deel van de kerk.Tussen 1470 en 1520 werd de huidige kerk gebouwd. 
 
"de huiskamer van Alkmaar" 
Deze 15de eeuwse kerk wordt vaak 'de huiskamer van Alkmaar' genoemd. Het is een enorme kerk en de bouw nam vijftig jaar in beslag (1470 tot 1520).  De bouw stond onder leiding van vader en zoon Keldermans uit Mechelen. Er werd gekozen voor de bouwstijl van de Brabantse gotiek, een importstijl uit de Zuidelijke Nederlanden. Karakteristiek zijn de buitenmuren van witte Gobertange steen en de zuilen van gelige Ledesteen in het interieur. Andere gebruikte steensoorten zijn Duitse tufsteen (in de muren van het schip) en inheemse rood-gele baksteen (transepten en in het interieur). Binnen valt het hoge houten tongewelf op met zijn gewelfschotels met stralenkransen. De zijbeuken en de kooromgang hebben stenen gewelven. Maar niet alleen in de hoogte ziet u mooie dingen, kijkt u ook eens naar de grafzerkenvloer met de vele bijzonder versierde zerken uit de 16de, 17de en 18de eeuw. 

Wereldberoemde orgels
De kerk heeft maar liefst twéé wereldberoemde orgels. Het kleine gotische orgel uit 1511 in de kooromgang is gebouwd door Jan van Covelens. Het is het oudste nog bespeelbare orgel in ons land.
Het grote orgel is gebouwd door de familie Hagerbeer in 1638-46. De orgelkas is ontworpen door de beroemde architect Jacob van Campen. De luiken zijn beschilderd door Cesar van Everdingen.Het instrument werd gemoderniseerd door Frans Caspar Schnitger, een telg uit een beroemd Noord-Duits geslacht van orgelbouwers (1723-1725). Hieraan dankt het instrument zijn schitterende klank.

Gewelfschildering
In het gewelf van de koorsluiting is de schildering van het Laatste Oordeel uit 1518 te zien. Het is toegeschreven aan Cornelis van Oostsanen. De schildering is 8 jaar gerestaureerd tot het op 8 oktober 2011 door Koningin Beatrix feestelijk werd onthuld.
  
De StLaurens/Grote Kerk is het grootste en drukst bezochte monument van Alkmaar en is de hele zomer geopend. De Kerk is het centrum voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten in Alkmaar.
Voor de aktiviteiten verwijzen we u naar de agenda http://grotekerk-alkmaar.nl/agenda/